maanantai 28. lokakuuta 2013

Lihattoman lokakuun makaronilaatikko

Olen jo pitkään tehnyt makaronilaatikon ilman lihaa ja nythän se on oikein trendikäs. Jauhelihan asemasta olen käyttänyt tummaa soijarouhetta. Makaronina käytän täysjyvämakaronia.
 

Resepti:
2 dl tummaa soijarouhetta
2 dl vettä
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl currya
2 tl paprikajauhetta
mustaapippuria maun mukaa
ripaus suolaa

5 dl täysjyvämakaronia

(2 dl juustoraastetta)

7 dl maitoa
3 kananmunaa
ripaus suolaa

Laatikon teon aloitan laittamalla soijarouheen sekaan vettä ja annan rouheen turvota noin puoli tuntia tai kunnes vesi on imeytynyt rouheen sekaan. Samalla laitan myös makaronit kiehumaan suolalla maustettuu veteen. Makaroni jätän hieman kovemmiksi kuin al dente, koska laitan runsaasti maitoa, jonka makaronit sitten imevät itseensä ja näin mielestäni laatikosta tulee maukkaampaa.

Kun vesi on imeytynyt rouseeseen, pyöräytän tomaattipyreen, curryn ja paprikajauheen paistinpannulla pienessä määrässä öljyä ja sitten lisään soijarouheen ja annan "kypsyä" pienen hetken.

Tämän jälkeen sekoitan makaronit ja soijarouheen keskenään. Toisinaan jääkaapista löytyy joko valmista juustoraastetta tai juuston palanen, jonka raastan sekaan. Yleensä raaste on emmentalia, mutta on pari kertaa sekaan eksynyt sinihomejuustoa ja ihan hyvältä on maistunut.

Sitten makaroni-soijarouheseos uunivuokaan ja päälle muna-maitoseos. Uuniin lämpöä 175 astetta ja noin 40 minuuttia aikaa.

Täysin kasvisruokahan tämä ei ole. Olenkin muutaman kerran miettinyt muna-maitoseoksen korvaamista joko soija- tai kauramaidolla, mutta eipä vaan ole tullut kokeiltua.

Lautasannos näyttää isolta, mutta itse asiassa lautanen on Teeman leipälautanen ja tomaatit hyvin pienikokoisia. Todella hyvä keino pienentää annoskokoa, mikäli maltaa olla ottamatta lisää.

4 kommenttia: